Het derde deel van het 6-luik met betrekking tot de interne processen gaan we benaderen vanuit het perspectief van de HR-afdeling. In dit derde deel dat betrekking heeft op de zieke werknemer probeer ik me vooral te richten op alles wat werk gerelateerd is.
Vanuit HR ben je verantwoordelijk voor personeelsvraagstukken. Er is een grote druk op de arbeidsmarkt en verzuimende werknemers zorgen ervoor dat deze druk wordt opgevoerd. Als HR-adviseur heb je daarom naast het vinden van personeel de uitdaging om uitval van personeel te voorkomen en uitgevallen werknemers zo snel mogelijk terug naar de werkvloer te krijgen. Op het gebied van ziekteverzuim ken je 3 kerngebieden waar je verantwoordelijk voor bent.
- Preventie
- Re-integratie
- Aanverwant
Preventie:
Als HR adviseur merk je al snel hoe veelomvattend het woord preventie is. Primair kan je preventie opdelen in vijftal aandachtsgebieden:
- Maatregelen gericht op arbeidsinhoud
- Maatregelen gericht op arbeidsomstandigheden
- Maatregelen gericht op arbeidsverhoudingen
- Maatregelen gericht op arbeidsvoorwaarden
- Persoonsgerichte maatregelen.
Op ieder punt kun je vervolgens weer tal van maatregelen bedenken.
Re-integratie:
De stappen die gezet moeten worden op het gebied van re-integratie zijn vaak bekender. Vaak wordt verwezen naar de Wet verbetering poortwachter. Zelf grijp ik echter liever terug op de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar. Ook hierin vinden we een behoorlijk pakket aan taken:
- De probleemanalyse
- Het plan van aanpak
- Melding richting UWV
- De WIA-aanvraag
- Zes wekelijkse evaluatie
- Eerste spoor re-integratie
- Tweede spoor re-integratie
- Derde spoor re-integratie
Aanverwant:
Bij ziekteverzuim komt meer kijken dan preventie en re-integratie. Juist de aanverwante gebieden zitten vaak niet in ons zichtveld en worden als vanzelfsprekend ervaren. We zien dan ook regelmatig dat niemand de verantwoordelijkheid hiervoor op zicht neemt. Enkele in het oog springende aanverwante gebieden zijn:
- Loondoorbetaling volgens, in overeenstemming met geldende afspraken
- Controleren verzekeringsuitkering
- Begeleiden van de leidinggevende (casemanager)
- Inkoop re-integratieprocessen
- Schakelen met de (Arbo) professionals
Door al deze verschillende (f)actoren is ziekteverzuim voor veel HR afdelingen complexe materie. Het maakt daarbij niet uit of je werkt met specialisten of generalisten om dit te coördineren. Zorg ervoor dat je de interne processen goed hebt ingericht en zorg dat een onafhankelijk case-/procesmanager hier de spin in het web is. Het continue wisselen van arbodienst of bedrijfsarts is vaak niet de oplossing.
Wil jij hier eens over door praten? Stuur me dan een e-mail op ruben@match-arbo.nl
Ruben Hartog
Partner Match-Arbo